Дървесина за паркет 

Паркети


Актуално

Предприети мерки срещу Covid-19 в магазини за паркет Homefloors

Уважаеми клиенти,    В предвид извънредното положение за защита от COVID-19 eки...

Трислоен паркет с фаска

Трислойният паркет е екологично чисто покритие от естествен материал. Той е направен от европейск...

Дървесина за паркет

Външният вид е най-важното нещо, на което клиентът първо обръща внимание при изборът му на подово...

Новини-Паркети HoMEFLOORS

Дървесина за паркет

Външният вид е най-важното нещо, на което клиентът първо обръща внимание при изборът му на подово покритие. Но в разнообразието от представения асортимент подови настилки е много лесно да се изгубите!
 
Трябва да изберете дървесината за паркет въз основа на нейните механични и естетически свойства. Механичните свойства определят колко добре даден вид дърво може да устои на въздействието на натоварване, а естетическите свойства характеризират неговият външен вид. В идеалния случай трябва да изберете дървесен вид, като се съсредоточите върху двете групи свойства едновременно, но на практика това не е много удобно, така че е по-добре първо да определите естетическите си предпочитания и въз основа на тях да изберете оптималните механични характеристики.
Дървесината за паркет се определя от нейния цвят и текстура. Цветът на дървесината се определя от множеството танини, багрила и смолисти вещества, намиращи се в кухините на нейните клетки. Цвета зависи от много фактори, например, от климатичните условия и може да варира от бяло до черно. Дърветата, които растат в горещи и южни райони, имат по-светъл цвят на дървесината от тези, които растат в умерената зона. Но дори и в една и съща климатична зона, всеки дървесен вид има свой специален цвят, експертите лесно определят дървото само по цвета на дървесината му, въпреки че най-често правят изводи въз основа на няколко характеристики наведнъж. Под въздействието на светлина и въздух цветът на дървесината на много видове се променя значително. Това трябва да се има предвид при избора на подови настилки от естествено дърво.
 
Интензивността на оцветяването също зависи от възрастта на дървото - колкото по-старо е дървото, толкова по-интензивно е боядисана дървесината му. Цветът на дървото обаче може да бъде променен и изкуствено. За някои дървесни видове са разработени специални методи за подобряване на цвета.
 
Текстура на паркета 
Често можете да чуете за красотата на текстурата на дървото на паркета. В зависимост от тази характеристика цената му може да варира значително. Текстурата е онзи естествен модел, който се вижда на радиални или тангенциални разрези от дървото. Този модел се формира на първо място от годишните пръстени и анатомични особености на структурата на дървото, следователно, колкото по-сложна е структурата, толкова по-богата е текстурата.
 
Иглолистните дървета не могат да се похвалят с красотата на текстурата си, тъй като тя се определя главно от ширината на годишните пръстени и сезонните промени в цвета. Широколистните дървета имат по-богата структура и в резултат на това по-красива и интересна текстура, а при някои видове основната красота се проявява с радиално рязане, а при някои с тангенциално.
 
Текстурата определя, на първо място, декоративната стойност на дървесината, следователно, при него се обръща специално внимание при производството на подовите настилки.